Objektif

Objektif utama penubuhan Muslim Care Malaysia adalah untuk
membantu golongan yang memerlukan dengan tema
“Bantuan Kemanusiaan Merentasi Sempadan”

Iftar3

Dakwah

Berpaksikan syariaat Islam, dakwah menjadi satu elemen penting yang kami turut beri focus utama dalam kerja-kerja kebajikan ke seluruh pelusuk dunia.

Rohingya1

Kebajikan

MCM sentiasa bergerak pantas dalam menyedia, mengurus dan menyampaikan bantuan ketika negara menghadapi bencana besar seperti banjir besar dan terbaru bencana wabak Covid-19.

B2School2

Pendidikan

Kami mengambil berat tentang pendidikan rakyat Syria samada di Syria atau pelarian di Turki. Kesemuanya kami mempunya 5 buah sekolah yang diuruskan sepenuhnya oleh MCM.

Filipina3

Kesihatan

Berpaksikan syariaat Islam, dakwah menjadi satu elemen penting yang kami turut beri focus utama dalam kerja-kerja kebajikan ke seluruh pelusuk dunia.

Berikut adalah projek yang sedang diusahakan.

Projek Terkini

(لَنْ تَنَالُوا الْبِرَّ حَتَّى تُنْفِقُوا مِمَّا تُحِبُّونَ وَمَا تُنْفِقُوا مِنْ شَيْءٍ فَإِنَّ اللَّهَ بِهِ عَلِيمٌ (٩٢

Kamu sekali-kali tidak sampai kepada kebajikan (yang sempurna), sebelum kamu menafkahkan sehahagian harta yang kamu cintai. dan apa saja yang kamu nafkahkan Maka Sesungguhnya Allah mengetahuinya. (Surah Al-Imran, ayat 92)

Waqaf Telaga Air Hulu Tembeling

Muslim Care Malaysia (MCM) mengajak orang ramai membantu penduduk Hulu Tembeling dengan menyalurkan sumbangan ke Tabung Waqaf Telaga Air Hulu Tembeling, MCM.

Rumah Asnaf Kuala Ketil

Muslim Care Malaysia (MCM) mengajak orang ramai membantu saudara kita, En Hadi dengan menyalurkan sumbangan ke Dana Pembinaan Rumah, En Hadi (Rumah Asnaf Kuala Ketil), MCM.
Sumbangan anda akan sedikit sebanyak membantu saudara Hadi untuk menjalani hidup dengan lebih selesa dan selamat memandangkan rumah sedia ada kelihatan sangat uzur dan daif.

ما نَقَصَتْ صَدَقَةٌ مِن مالٍ، وما زادَ اللَّهُ عَبْدًا بعَفْوٍ، إلَّا عِزًّا

Maksudnya: “Tidak akan berkurang harta dengan sedekah. Dan seorang hamba yang pemaaf pasti akan Allah tambahkan kemuliaan baginya.” Riwayat Muslim